środa, 8 lutego 2017

KULKI DROBIOWE W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH




Te apetyczne kuleczki z mięsa drobiowego przygotowałam dla dzieci z rodziny, które odwiedziły nas w czasie ferii. Moja chrześniaczka Majka powiedziała, że w skali od 1 do 10 smakują na „milion z plusem”, więc chyba lepszej rekomendacji już nie potrzebują. 

Składniki na ok. 20 kulek:
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Dodatkowo:
  • ok. 50 g płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki
  • ok. 1 litra oleju do smażenia

Do mięsa mielonego dodajemy roztopione i przestudzone masło, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Dobrze wyrabiamy i dłońmi maczanymi w zimnej wodzie formujemy z masy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy je na tacy i wstawiamy na 30 – 60 minut do lodówki, aby masa lekko stężała i dała się łatwiej panierować.
Płatki kukurydziane częściowo rozdrabniamy (najlepiej wałkiem lub berłem do ciasta). Jajko roztrzepujemy.
Schłodzone kulki panierujemy kolejno w mące, jajku i płatkach kukurydzianych. Smażymy na głębokim oleju, ok. 5 minut, do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku.

4 komentarze:

  1. no no no wygladaja smakowicie napewno takie sobie zrobie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj to prawda, kulki wyglądają nieziemsko muszę przyznać. Normalnie zamierzam je zrobić, przepis jest genialny i powinno się udać wszystko, oby wyszło. A ja ostatnio długo szukałem włóczek z alpaki i powiem Wam, że znalazłam w końcu. No i mogę zacząć szydełkować sobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis! Muszę koniecznie spróbować, bo uwielbiam kurczaka w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to mi narobiłaś apetytu :) Jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu, to sobie zrobię te kulki, bo świetnie wyglądają i w ciemno mogę stwierdzić, że są pyszne.

    OdpowiedzUsuń