Te apetyczne kuleczki z mięsa drobiowego przygotowałam dla
dzieci z rodziny, które odwiedziły nas w czasie ferii. Moja chrześniaczka Majka
powiedziała, że w skali od 1 do 10 smakują na „milion z plusem”, więc chyba
lepszej rekomendacji już nie potrzebują.
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 25 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- ok. 50 g płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki
- ok. 1 litra oleju do smażenia
Do mięsa mielonego dodajemy roztopione i przestudzone masło,
jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy.
Dobrze wyrabiamy i dłońmi maczanymi w zimnej wodzie formujemy z masy kulki
wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy je na tacy i wstawiamy na 30 – 60
minut do lodówki, aby masa lekko stężała i dała się łatwiej panierować.
Płatki kukurydziane częściowo rozdrabniamy (najlepiej
wałkiem lub berłem do ciasta). Jajko roztrzepujemy.
Schłodzone kulki panierujemy kolejno w mące, jajku i
płatkach kukurydzianych. Smażymy na głębokim oleju, ok. 5 minut, do momentu aż
nabiorą złocistego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniku.
no no no wygladaja smakowicie napewno takie sobie zrobie. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! Muszę koniecznie spróbować, bo uwielbiam kurczaka w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńNo to mi narobiłaś apetytu :) Jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu, to sobie zrobię te kulki, bo świetnie wyglądają i w ciemno mogę stwierdzić, że są pyszne.
OdpowiedzUsuńNo nareszcie znalazłam pomysł na jutro na obiad. Od kilku godzin szukałam inspiracji i nie mogłam nic fajnego znaleźć. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńTo powinna być obowiązkowa pozycja w każdej restauracji, bo smakują obłędnie :) Na dodatek przyrządzenie tych kuleczek nie jest drogie.
OdpowiedzUsuń