poniedziałek, 13 lutego 2017

KARMELOWE CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM




Karmelowe ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem przygotowuje się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają, gdy tylko ostygną. Są niezwykle kruche i pyszne. Dodałam do nich niedużą porcję gotowej masy kajmakowej, która została mi z innego wypieku i to był zdecydowany strzał w dziesiątkę!

Składniki na ok. 35 ciasteczek:
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g masy kajmakowej z puszki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
  • ¼ szklanki ziaren słonecznika

Masło miksujemy z cukrem, do momentu aż zacznie nabierać jasnego koloru. Dodajemy masę kajmakową, jajko oraz mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i ziarna słonecznika. Mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej robić to dłońmi maczanymi w zimnej wodzie), lekko je spłaszczamy i układamy na blasze do pieczenia pokrytej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy 14 – 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy na blaszce i dopiero kiedy będą zimne przekładamy na paterę lub do pojemniczków.

2 komentarze: