wtorek, 28 lutego 2017

BABKA PUSZEK NA BIAŁKACH




Jeśli po karnawałowym szaleństwie z pączkami i faworkami zostało wam dużo białek upieczcie tą babkę. Będzie puszysta i delikatna, a cytrynowy aromat nada jej charakteru. Używam do niej białek świeżych lub wcześniej zamrożonych. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

  • 7 białek z dużych jaj
  • szczypta soli
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z ½ cytryny
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ok. 1 cytryny

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie roztopione i przestudzone masło. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszając dodajemy do masy razem ze skórką z cytryny. Ciasto przekładamy do natłuczonej formy do babki. Pieczemy 40 – 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Ciepłą babkę delikatnie wyjmujemy z formy, a kiedy przestygnie smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

1 komentarz:

  1. Jest pyszna- taka biszkoptowa. Zrobiłam i jak w przepisie i wersję z czekoladą: zamiast skórki z cytryny dałam do środka trochę startej czekolady i na wierzchu polewę czekoladową. Obie babki były pyszne :-) Dziękuję za dobry przepis! Pozdrawiam serdecznie! :-)

    OdpowiedzUsuń