piątek, 16 grudnia 2016

MAKOWA PANI WALEWSKA




Ciasto Pani Walewska, zwane też Pychotką to jedno z moich ulubionych ciast. Piekę je w wersji tradycyjnej oraz z licznymi modyfikacjami od wielu już lat. Dziś proponuję wersję bożonarodzeniową z dodatkiem masy makowej. Domowej, przygotowanej w większej ilości, lub po prostu z puszki, ale koniecznie z bakaliami. Smakuje rewelacyjnie! 

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka gotowej masy makowej z bakaliami
Dodatkowo:
  • 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
  • garść płatków migdałowych
  • opcjonalnie garść płatków suszonej żurawiny lub suchego maku

Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte, kruche ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez ok. 30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy nim spody dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach dolnych 21 x 26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Oba ciasta smarujemy cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki. 

Beza: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo dosypując cukier. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Pianę dzielimy na połowę i rozprowadzamy na spodach obu ciast. Wierzch wyrównujemy lub robimy dekoracyjne fale widelcem i posypujemy płatkami migdałowymi oraz płatkami suszonych migdałów lub niewielką ilością suchego maku. Ciasta pieczemy 40 minut, razem lub osobno, w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w blaszkach.

Krem: Proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru mieszamy w niewielkiej ilości mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu, a następnie masę makową. Krem wykładamy na jeden ze spodów upieczonego ciasta. Drugie ciasto delikatnie wyjmujemy z blaszki i układamy na kremie, bezą do góry. Ciasto przechowujemy w lodówce.

1 komentarz: