środa, 15 czerwca 2016

CIECIERZYCA Z PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM




Wśród znajomych mamy kilku wegetarian, więc często przerabiam lubiane przez nas dania na wersje bezmięsne. Ciecierzycę po bretońsku przygotowałam tym razem z pieczarkami. Całość w aromatycznym sosie pomidorowym z cebulką i pietruszką. Mniam – wszystkim nam bardzo smakowało!

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 50 ml śmietany
  • pęczek natki pietruszki

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 2 litrami wody i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia nadmiar wody odlewamy i zalewamy ciecierzycę czystą wodą, tyle aby sięgała ok. 1 centymetra ponad poziom ciecierzycy. Dodajemy liście laurowe i gotujemy ok. 1 godziny (lub 20 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo), do miękkości ciecierzycy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do lekkiego zrumienienia i przekładamy do ciecierzycy. Na tłuszczu pozostałym na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Oprószamy słodką i ostrą papryką, mieszamy i jeszcze przez chwilkę razem podsmażamy, a następnie całość przekładamy do garnka z ciecierzycą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól, pieprz i majeranek. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i zahartowaną śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. 

5 komentarzy: