Dżem truskawkowy, tradycyjny, gotowany 2 razy. Cudnie
pachnie i smakuje. Truskawki zawierają bardzo dużo wody i mało pektyn, więc
wymagają nieco dłuższego gotowania. Można oczywiście dodać wcześniej gotowych
żelfixów i innych wynalazków, ale nie mamy wówczas satysfakcji z podania
rodzinie prawdziwie domowego i pozbawionego konserwantów dżemiku. Ilość cukru można
zmniejszać lub zwiększać, wg upodobań. Można też dodać soku z cytryny dla smaku
i ładniejszego koloru. Z 3 kg truskawek otrzymałam 8 słoików po 300 ml.
- 3 kg truskawek
- 1 kg cukru
Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok. W szerokim garnku z grubym dnem
stawiamy na ogniu i gotujemy mniej więcej 1 godzinę, od czasu do czasu
mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy
kolejne 30 – 60 minut, bardzo często mieszając, do momentu uzyskania pożądanej gęstości
dżemy. Gorący dżem przekładamy do słoików, dobrze wycierając ich brzegi, mocno
zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Aby w czasie gotowania sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio
gęsty, co jakiś czas wylewamy po odrobinie na schłodzony w zamrażarce talerzyk.
Jeśli szybko gęstnieje i zastyga, dżem jest gotowy.
pycha!
OdpowiedzUsuń