piątek, 17 czerwca 2016

DŻEM TRUSKAWKOWY




Dżem truskawkowy, tradycyjny, gotowany 2 razy. Cudnie pachnie i smakuje. Truskawki zawierają bardzo dużo wody i mało pektyn, więc wymagają nieco dłuższego gotowania. Można oczywiście dodać wcześniej gotowych żelfixów i innych wynalazków, ale nie mamy wówczas satysfakcji z podania rodzinie prawdziwie domowego i pozbawionego konserwantów dżemiku. Ilość cukru można zmniejszać lub zwiększać, wg upodobań. Można też dodać soku z cytryny dla smaku i ładniejszego koloru. Z 3 kg truskawek otrzymałam 8 słoików po 300 ml.

  • 3 kg truskawek
  • 1 kg cukru

Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok. W szerokim garnku z grubym dnem stawiamy na ogniu i gotujemy mniej więcej 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy kolejne 30 – 60 minut, bardzo często mieszając, do momentu uzyskania pożądanej gęstości dżemy. Gorący dżem przekładamy do słoików, dobrze wycierając ich brzegi, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Aby w czasie gotowania sprawdzić, czy dżem jest odpowiednio gęsty, co jakiś czas wylewamy po odrobinie na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Jeśli szybko gęstnieje i zastyga, dżem jest gotowy.

1 komentarz: