poniedziałek, 6 czerwca 2016

GOLONKI Z INDYKA PIECZONE NA WARZYWACH




Danie niewymagające ani zachodu, ani wielkich umiejętności, a prezentujące się niezwykle okazale. Robi się praktycznie samo, w jednym naczyniu, w piekarniku. Smaki i aromaty łączą się w jedną harmonijną całość, mięso jest miękkie i soczyste, a warzywa lekko zrumienione. Bardzo lubimy takie obiady!

  • 3 – 4 golonki z indyka
  • 4 – 5 ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół większego selera
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
  • oliwa lub olej

Golonki z indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, i na 2 godziny włożyć do lodówki. Po tym czasie obsmażyć na rumiano z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania.
Warzywa obrać i pokroić w dużą kostkę lub talarki. Skropić oliwą i wymieszać z przyprawą do ziemniaków. Mieszanką warzyw obłożyć golonki w naczyniu do zapiekania. Podlać 1 szklanką wody, przykryć folią aluminiową i wstawiać na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 2000C. Po tym czasie folię zdjąć i piec jeszcze 30 minut, do zrumienienia. 

2 komentarze: