środa, 8 czerwca 2016

CIASTO KARMELOWA TRUSKAWKA




To ciasto powstało w szczególności dla miłośników truskawek i karmelu. Ale jest tak pyszne i lekkie, że posmakuje absolutnie wszystkim!

Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki maki
  • 3 łyżki kakao
Masa truskawkowa:
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml wody
Masa karmelowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szklanki wody
Dekoracja:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • mus truskawkowy
  • masa kajmakowa

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Pieczemy 30 – 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce, a następnie wyjmujemy i kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki.

Masa truskawkowa: Galaretki truskawkowe wymieszane z żelatyną rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy schłodzoną galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy mus zacznie tężeć, odlewamy ok. ½ szklanki do dekoracji, a resztę wylewamy na biszkopt w blaszce, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa karmelowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową z puszki (2 łyżki masy można odłożyć do dekoracji). Miksujemy i wlewamy żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody, a następnie przestudzoną do temperatury pokojowej. Masę wykładamy na biszkopt i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy i cienkimi strużkami polewamy ciasto. Dodatkowo dekorujemy musem truskawkowym i masą kajmakową (można pominąć).

5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, w smaku też pewnie dobre, bo z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam serka mascarpone. Czy mozna by go było zastąpić śmietaną 36 albo zmielonym twarogiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mascarpone można tutaj zastąpić śmietaną kremówką lub mielonym twarogiem. Przy zamianie na śmietanę dobrze byłoby zwiększyć ilość żelatyny np. do 2,5 lub 3 łyżek.

      Usuń
    2. DZIĘKUJE ZA EXPRESOWĄ ODPOWIEDŹ.

      Usuń