środa, 8 czerwca 2016

CIASTO KARMELOWA TRUSKAWKA




To ciasto powstało w szczególności dla miłośników truskawek i karmelu. Ale jest tak pyszne i lekkie, że posmakuje absolutnie wszystkim!

Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki maki
  • 3 łyżki kakao
Masa truskawkowa:
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml wody
Masa karmelowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szklanki wody
Dekoracja:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • mus truskawkowy
  • masa kajmakowa

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Pieczemy 30 – 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce, a następnie wyjmujemy i kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki.

Masa truskawkowa: Galaretki truskawkowe wymieszane z żelatyną rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy schłodzoną galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy mus zacznie tężeć, odlewamy ok. ½ szklanki do dekoracji, a resztę wylewamy na biszkopt w blaszce, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa karmelowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową z puszki (2 łyżki masy można odłożyć do dekoracji). Miksujemy i wlewamy żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody, a następnie przestudzoną do temperatury pokojowej. Masę wykładamy na biszkopt i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy i cienkimi strużkami polewamy ciasto. Dodatkowo dekorujemy musem truskawkowym i masą kajmakową (można pominąć).

2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, w smaku też pewnie dobre, bo z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń