wtorek, 7 czerwca 2016

ROGALIKI ZIEMNIACZANE Z MARMOLADĄ




Dodatek gotowanych ziemniaków jest znaną metodą na przedłużenie świeżości drożdżowych wypieków. Pamiętam jak mama z babcią dodawały gniecionych ziemniaków do chleba wypiekanego w murowanym piecu. Taki chleb pieczony jednorazowo w dużej ilości jedliśmy potem przez kilka dni. Kiedy więc zostało mi trochę ziemniaków z obiadu, postanowiłam je wykorzystać do drożdżowego ciasta na rogaliki. Wyszły pulchne, mięciutkie, pyszne jak zawsze i rzeczywiście nawet na drugi dzień wciąż były prawie jak świeże. Ziemniaków potrzeba naprawdę niedużo, więc nie gotujcie ich specjalnie, bo to dodatkowa i niepotrzebna praca, a na pyszne rogaliki bez ziemniaków też znajdziecie u mnie mnóstwo przepisów (np. TUTAJ). Jeśli jednak zostaną jakieś nadwyżki z obiadu, nie wahajcie się ich użyć!

Składniki na 32 rogaliki:
  • 4 szklanki mąki
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 50 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • twarda marmolada
  • 2 białka do smarowania
  • gruby cukier

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka w temperaturze pokojowej. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy utłuczone na gładko ziemniaki, roztopione masło, żółtka, resztę cukru i mleka oraz szczyptę soli. Wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąkę. Delikatnie wyrabiamy i nożem dzielimy na 4 równe porcje. Każdą porcję ciasta formujemy w kulę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 – 3 mm. Rozwałkowany okrąg kroimy na 8 trójkątów i na każdy z nich, przy szerszym końcu, wykładamy łyżeczkę marmolady. Delikatnie dociskając krawędzie, aby zapobiec wyciekaniu marmolady, zwijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) ok. 15 - 18 minut, do momentu aż rogaliki pięknie się zarumienią. 

1 komentarz: