czwartek, 16 czerwca 2016

ROGALIKI SEROWE Z MARMOLADĄ




Bardzo lubię to proste ciasto serowe. Najczęściej piekę z niego szybkie ciasteczka z owocami (jak te z jabłkiem), ale świetnie sprawdza się też w rogalikach. Kruche, lekko listkujące i smaczne nawet na drugi dzień. Polecam!

Składniki na 48 rogalików:
  • 4 szklanki mąki
  • 500 g twarogu
  • 400 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g twardej marmolady
  • cukier puder do oprószenia

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy zimne, posiekane masło, jajka i twaróg (zwykły z kostki, nie mielony). Składniki siekamy nożem, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy je w kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na 6 mniej więcej równych części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na kształt okręgu o grubości ok. 4 – 5 mm. Z okręgów wycinamy po 8 trójkątów. Od szerszej strony każdego z nich wykładamy porcję marmolady i dobrze sklejając, aby w czasie pieczenia nie wyciekła, zwijamy rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem od pieczenia i pieczemy ok. 16 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie, uwielbiam takie rogaliki.

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie coś takiego chodzi za mną od dłuższego czasu

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten twaróg z kostki trzeba zmielić czy wystarczy pokruszyć? :)

    OdpowiedzUsuń