czwartek, 9 czerwca 2016

DŻEM TRUSKAWKOWO-JAGODOWY




Wraz z pierwszymi truskawkami w ogrodach zaczynają owocować jagody kamczackie, a kiedy truskawki się kończą, w lasach pojawiają się już jagody leśne. W zależności więc od tego, do których jagód mamy łatwiejszy dostęp, warto je połączyć z truskawkami i przygotować kilka słoiczków tego pysznego dżemu. Proporcje jagód do truskawek można dowolnie zmieniać, jednak nie radzę gotować z mniejszej ilości owoców niż 2 kg, bo wychodzi go naprawdę niedużo.     Z tej porcji otrzymamy 3 – 4 słoiczki dżemu.

  • 1,5 kg truskawek
  • 0,5 kg jagód kamczackich lub leśnych
  • 0,6 kg cukru

Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy, a większe kroimy na pół. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy umyte jagody, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę, aby owoce puściły sok. Po tym czasie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia dżem dusimy 30 – 60 minut, na niewielkim ogniu, bardzo często mieszając, do uzyskania pożądanej gęstości. Gorący przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz