czwartek, 21 grudnia 2017

CHATKA Z PIERNIKA




Chatka z piernika to prawdziwe wyzwanie! Jej wykonanie jest pracochłonne i emocjonujące, za to wynik końcowy bardzo cieszy. Może być piękną, świąteczną ozdobą lub wspaniałym prezentem dla bliskiej osoby. Jest w całości jadalna, choć my zdecydowanie wolimy na nią patrzeć. Moja chatka ma 14 cm szerokości, 17 cm długości i 18 cm wysokości + komin. Postawiłam ja na okrągłej piernikowej podstawie o średnicy 23 cm. Szykując się do jej wykonania kupiłam specjalny, metalowy szablon, jednak nie byłam z niego zadowolona i ostatecznie sama rozrysowałam prostokąty ścian i dachu. Najtrudniejsze jest łączenie elementów domku. Najlepiej korzystać przy tym z pomocy drugiej osoby, lub do momentu zastygnięcia lukru podpierać czymś ściany chatki. 


Wszystkim zaglądającym na mojego bloga oraz Waszym rodzinom życzę niezapomnianych Świąt Bożego Narodzenia!!! Miłej i relaksującej atmosfery przy kolorowej choince i pysznych potraw na stole.

Ciasto piernikowe:
  • 600 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
  • 2 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • ewent. cukrowe ozdoby

Ciasto piernikowe: Mąkę przesiewamy razem z kakao i sodą. W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i miodem, do rozpuszczenia. Studzimy i przelewamy do mąki. Dodajemy żółtka i przyprawę do piernika. Zagniatamy jednolite, gładkie cisto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i przez godzinę chłodzimy w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 5 mm i wycinamy elementy chatki: okrągłą lub prostokątną podstawę, ściany, dach, drzwi i komin, a z pozostałego ciasta piernikowe figurki do dekoracji, np. serduszka, gwiazdki, bałwanki, ludziki i choinki. Wycięte elementy delikatnie przenosimy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy ok. 13 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Zdejmujemy z blaszki dopiero po przestudzeniu. 

Lukier: Cukier puder przesiewamy i ucieramy z białkiem do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

Wykonanie: Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i dekorujemy elementy domku wg uznania. Ewentualnie doklejamy cukrowe ozdoby. Czekamy aż lukier na poszczególnych elementach dobrze zastygnie i przystępujemy do sklejania elementów domku, smarując ich krawędzie grubą warstwą gęstego lukru ( w razie potrzeby można dodać więcej cukru pudru). Gotowy domek można oprószyć cukrem pudrem imitującym śnieg.

2 komentarze: