Pyszna, lekka zupa krem z cukinii i papryki, na zaostrzenie
apetytu przed drugim daniem. Polecam!
- 1 duża cukinia (ok. 550 g bez skórki i gniazd nasiennych)
- 1 duża czerwona papryka
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i
kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wrzucamy
pokrojone warzywa i mieszając, podsmażamy przez około 5 – 10 minut. Przekładamy
do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut. Paprykę pozbawiamy gniazd
nasiennych, cukinię obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne i również
kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju i masła, do momentu, aż cukinia
zacznie robić się szklista. Przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami i
gotujemy kolejne 10 – 15 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Dodajemy słodką
i ostrą paprykę, szczyptę cynamonu oraz sól i pieprz do smaku. Zupę miksujemy
przy pomocy blendera. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką
pietruszki.
Pycha! Właśnie zrobiłam, nie spodziewałam się takiego efektu ;)
OdpowiedzUsuńLepszej zupki krem nie jadłam!!:)
OdpowiedzUsuńhania 17 maja 2018
OdpowiedzUsuńzupa rewelacyjna, smaczna i ten piękny kolor
to moja ulubiona zupka,pysznosci
OdpowiedzUsuńSuper lepsza niż dyniowa którą uwielbiam
OdpowiedzUsuńCiągle wracam do tego przepisu! Zupka jest super ❤️
OdpowiedzUsuńPycha, pycha, pycha. Zupka rewelacja, od dzisiaj będzie częściej ❤️ Smak, kolor i zapach meeega ��
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu przypadkiem szukając przepisu. Krem wyszedł smakowity. Dzisiaj robię po raz czwarty w tym sezonie. Doskonała, syta zupka. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń