wtorek, 30 sierpnia 2016

ZUPA KREM Z CUKINII I PAPRYKI




Pyszna, lekka zupa krem z cukinii i papryki, na zaostrzenie apetytu przed drugim daniem. Polecam!

  • 1 duża cukinia (ok. 550 g bez skórki i gniazd nasiennych)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i mieszając, podsmażamy przez około 5 – 10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, cukinię obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju i masła, do momentu, aż cukinia zacznie robić się szklista. Przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami i gotujemy kolejne 10 – 15 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Dodajemy słodką i ostrą paprykę, szczyptę cynamonu oraz sól i pieprz do smaku. Zupę miksujemy przy pomocy blendera. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 

2 komentarze:

  1. Pycha! Właśnie zrobiłam, nie spodziewałam się takiego efektu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepszej zupki krem nie jadłam!!:)

    OdpowiedzUsuń