czwartek, 11 sierpnia 2016

BROWNIE Z CUKINIĄ




Przynoszę z ogrodu kolejne dorodne cukinie i zastanawiam się, co jeszcze można z nimi zrobić. Może brownie? Mocno czekoladowe i wilgotne, w sam raz, aby ukryć w nich trochę zdrowej cukinii. Do tego odrobina cynamonu, czekoladowa polewa i siekane pistacje, aby mimo wszystko zaakcentować zielenią tajemniczy składnik ukrywający się w cieście. Uwierzcie mi na słowo, że było mega pyszne!

Brownie:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukinii bez gniazd nasiennych
  • szczypta soli
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • siekane pistacje lub migdały

Brownie: Cukinię z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i ewentualnie obraną ze skórki, jeśli była twarda, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na sicie na ok. 30 minut do odsączenia.
Gorzkie czekolady razem z masłem pokrojonym na kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. szklaną lub metalową miseczkę z masłem i czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do rozpuszczenia). Studzimy.
Jajka z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy dobrze odsączoną cukinię. Mieszamy i przelewamy ciasto do blaszki o wymiarach 21 x 26 cm (lub podobnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 35minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu ciasto powinno być w środku lekko wilgotne.

Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy przestudzone ciasto. Posypujemy siekanymi pistacjami lub migdałami.

4 komentarze:

  1. uwielbiam dodatek cukinii w ciastach. zwłaszcza w połączeniu z gorzką czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już kiedyś czekoladowe ciasto z cukinią - było obłędne. Twoje brownie też się świetnie zapowiada :)No i jeszcze te pistacje na wierzchu..bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie słyszałam o takim połączeniu, żeby zrobić ciasto z cukinią. Wygląda bardzo ładnie, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do eksperymentu;) Jeszcze żadne ciasto z cukinią mnie nie zawiodło.

      Usuń