Przynoszę z ogrodu kolejne dorodne cukinie i zastanawiam się,
co jeszcze można z nimi zrobić. Może brownie? Mocno czekoladowe i wilgotne, w
sam raz, aby ukryć w nich trochę zdrowej cukinii. Do tego odrobina cynamonu,
czekoladowa polewa i siekane pistacje, aby mimo wszystko zaakcentować zielenią
tajemniczy składnik ukrywający się w cieście. Uwierzcie mi na słowo, że było
mega pyszne!
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukinii bez gniazd nasiennych
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- siekane pistacje lub migdały
Brownie: Cukinię z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i
ewentualnie obraną ze skórki, jeśli była twarda, ścieramy na dużych oczkach
tarki. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na sicie na ok. 30 minut do
odsączenia.
Gorzkie czekolady razem z masłem pokrojonym na kawałki
rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. szklaną lub metalową miseczkę z masłem i
czekoladą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do rozpuszczenia). Studzimy.
Jajka z cukrem miksujemy na
jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę
z masłem, a następnie przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec
dodajemy dobrze odsączoną cukinię. Mieszamy i przelewamy ciasto do blaszki o
wymiarach 21 x 26 cm (lub podobnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
30 - 35minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub
do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu ciasto powinno być w środku
lekko wilgotne.
Polewa: Czekoladę z masłem
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy przestudzone ciasto. Posypujemy
siekanymi pistacjami lub migdałami.
uwielbiam dodatek cukinii w ciastach. zwłaszcza w połączeniu z gorzką czekoladą :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już kiedyś czekoladowe ciasto z cukinią - było obłędne. Twoje brownie też się świetnie zapowiada :)No i jeszcze te pistacje na wierzchu..bajka :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim połączeniu, żeby zrobić ciasto z cukinią. Wygląda bardzo ładnie, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do eksperymentu;) Jeszcze żadne ciasto z cukinią mnie nie zawiodło.
Usuń