To ciasto powstało pod wpływem tegorocznego urodzaju na
cukinię i jagody. Byłoby dużo ładniejsze, gdybym przekroiła je w połowie, a nie
tak niestarannie i niezbyt proporcjonalnie, mimo to w smaku jest zdecydowanie
rewelacyjne. Wilgotne, treściwe i soczyście jagodowe, a przechowywane w lodówce
długo nie traci świeżości. Zatem gorąco polecam!
- 400 g cukinii (2 małe)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + ¼ szklanki wody
- 1 ½ szklanki jagód lub borówek
- 2 galaretki jagodowe lub z owoców leśnych
Ciasto cukiniowe: Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy
na dużych oczkach tarki (razem ze skórką). Przekładamy na gęste sitko
przewieszone nad miską lub zlewem i zostawiamy na 30 minut, aby pozbyć się
nadmiaru soku.
Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas
miksując wlewamy olej i stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia. Na koniec dodajemy odsączoną i dobrze wyciśniętą cukinię. Mieszamy,
aby połączyła się z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 21 x 26
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 – 40 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Studzimy i kroimy na dwa blaty.
Masa śmietankowa: Żelatynę moczymy w 1 łyżce zimnej
wody, a kiedy napęcznieje dolewamy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do
rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i
serek mascarpone. Wciąż miksując wlewamy przestudzoną żelatynę.
Galaretka z jagodami: Galaretkę przygotowujemy wg
przepisu na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć dosypujemy przebrane i opłukane
jagody.
Wykonanie: Na dnie blaszki układamy pierwszy blat
ciasta cukiniowego. Smarujemy masą śmietankową i przykrywamy drugim blatem
ciasta. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z jagodami. Wstawiamy do lodówki
do stężenia.
uwielbiam cukinię w każdej postaci! piekłam już wiele razy ciasto z cukinią, ale zwykłe, czekoladowe, Twoje wygląda wspaniale, jak torcik:) jeżeli zrezygnujesz z miksowania serka mascarpone i delikatnie wmieszasz go do ubitej na sztywno śmietany masa będzie zwarta i nie trzeba będzie dodawać żelatyny...
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Wiem że mascarpone, nawet mimo miksowania, zachowuje sztywność masy śmietanowej i również nie dodaję żelatyny do takiej masy, kiedy leży ona na cieście, lub używam jej do dekoracji. Jednak kiedy znajduje się między warstwami ciasta przy krojeniu lubi się rozjeżdżać na boki, przez co kawałki ciasta nie prezentują się zbyt ładnie, co może mieć znaczenie, zwłaszcza kiedy chcemy je podać gościom. Dlatego dla pewności w takim przypadku wolę dodać niedużą ilość żelatyny. Pozdrawiam!
Usuńmmm smkowicie wyglada...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ciasto wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuń