Ciasto na szczególne okazje – biszkoptowe, z
czekoladowo-budyniowym kremem, ponczem kawowym i dżemem porzeczkowym dla
kontrastu. W przekroju przypomina tort, stąd moja nazwa – kostka tortowa. Zdecydowanie
polecam!
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki maki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 900 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 300 g masła
- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki rumu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 100 ml likieru czekoladowego lub kawowego
- 100 ml kawy
- 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g białej czekolady
Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek i
ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z
kakao. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła.
Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm lub podobnej, wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy 30 – 35 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Studzimy i przekrawamy na dwa cienkie blaty.
Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a
następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z mąką
ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie
opadła. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm lub podobnej,
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Studzimy.
Krem: Proszek budyniowy mieszamy z cukrem i szklanką
mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy budynie.
Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Czekolady roztapiamy, każdą oddzielnie i
studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodając po łyżce zimnego budyniu, a na
koniec 3 łyżki rumu. Masę dzielimy na połowę. Do pierwszej części dodajemy
płynną białą czekoladę, a do drugiej gorzką. Miksujemy.
Do nasączenia: Zimną kawę mieszamy z likierem.
Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy z połamaną
czekoladą, cukrem pudrem i masłem do rozpuszczenia wszystkich składników. Nie
gotujemy. Lekko studzimy.
Wykonanie: Na dnie blaszki układamy pierwszy blat
biszkoptu kakaowego. Nasączamy go 1/3 ponczu przygotowanego z likieru i kawy, a
następnie smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy całą porcję ciemnego kremu.
Wyrównujemy i układamy jasny biszkopt. Nasączamy go 1/3 ponczu i smarujemy
jasnym kremem. Wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu kakaowego. Nasączamy
go pozostałym ponczem i smarujemy polewą czekoladową. Wierzch posypujemy
wiórkami białej czekolady. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Pyszna musi być taka kostka :-)
OdpowiedzUsuń