środa, 22 lipca 2015

SERNIK Z CZEREŚNIAMI






Kolejna czereśniowa propozycja w tym sezonie. Lekki, pieczony serniczek, na twarogu z wiaderka. Bardzo nam smakował!

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki maki
  • 150 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu na sernik z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • 300 – 400 g czereśni
  • cukier puder do prószenia

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło, śmietanę oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie porcje, wkładamy do woreczków foliowych i jedną porcję wkładamy na 30 minut do lodówki, a drugą do zamrażarki. 

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem, a następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po 1 łyżce oleju, kaszy manny i twarogu. 

Wykonanie: Pierwszą porcję kruchego ciasta wyjmujemy z lodówki i  wyklejamy spód blaszki o wym. 20 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę serową, wyrównujemy i równomiernie rozkładamy umyte i wypestkowane czereśnie, rozcięciami do góry. Z zamrażarki wyjmujemy drugą porcję ciasta i ścierając ją na dużych oczkach tarki równomiernie rozsypujemy ją na górze ciasta. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C (bez termoobiegu) przez 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zimny sernik oprószamy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Mniam, z moimi ulubionymi czereśniami musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń