czwartek, 29 maja 2014

PIANKA RABARBAROWA NA BISZKOPCIE




Ten lekki i orzeźwiający deser z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli rabarbaru. Nieskomplikowany, rozpływający się w ustach, o słodko-kwaśnym smaku. Polecam!

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
Pianka:
  • 500 g rabarbaru
  • ½ szklanki cukru
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżeczek żelatyny

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 20 min. Studzimy w blaszce

Pianka: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rozpadać. Możemy go całkowicie rozgotować na jednolita masę lub przyspieszyć proces miksując wszystko blenderem. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, łączymy z jogurtem i zimną masą rabarbarową.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku, lekko studzimy i nadal ciepłą wlewamy do pianki. Miksujemy i przelewamy na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

RabarbaloveRabarbalove

6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, aż ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, to coś zdecydowanie dla mnie - zdeklarowanej fanki rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusząco wygląda, jak perfekcyjnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wszystkie miłe słowa i zachęcam do popełnienia tego cudeńka, póki rabarbaru jest pod dostatkiem;)

    OdpowiedzUsuń