czwartek, 8 maja 2014

MUFFINKI KARMELOWE




Zostało mi pół puszki masy krówkowej. Niby niewiele, ale w sam raz na te ekspresowe muffinki. Mięciutkie, puszyste, w karmelowym kolorze i smaku. Przepyszne!

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 150 g masy krówkowej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
Wykończenie:
  • 50 g masy krówkowej
  • płatki migdałowe
Masło i masę krówkową podgrzewamy na wolnym ogniu do roztopienia. Studzimy. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko. Mieszamy.
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze się połączyło.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez 20 min. (lub w 2000C bez termoobiegu)
Po przestudzeniu muffinki smarujemy masą krówkową i dekoracyjnie posypujemy płatkami migdałów.


2 komentarze: