Wielkanocny żurek podany w chlebowych miseczkach będzie się
pięknie i oryginalnie prezentował na świątecznym stole. Polecam!
- 4 chlebki na żurek (przepis TUTAJ)
- 300-400 ml zakwasu na żurek (przepis TUTAJ)
- 500 g białej kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ¼ szklanki śmietany
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w drobną
kostkę, a marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Przekładamy do garnka razem z kiełbasą, dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela
angielskiego i pieprzu. Zalewamy ok. 3 litrami wody, solimy i gotujemy do
miękkości warzyw ok. 20 – 25 minut. Kiełbasę wyjmujemy, a do zupy dodajemy
zakwas na żurek oraz cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną na maśle.
Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ząbki czosnku
obieramy i przeciskamy przez praskę. Rozcieramy je z odrobiną soli, mieszamy ze
śmietaną i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Dodajemy białą kiełbasę i jajka
pokrojona na plasterki.
Przed podaniem: Z chlebków odcinamy
górną część z kuleczką na pokrywkę. Z wnętrza wydrążamy miąższ pozostawiając
ścianki grubości ok. 1 – 1,5 cm. Całe wnętrze smarujemy roztopionym masłem
(zużyjemy ok. 30 g masła) i zapiekamy 10 minut w temperaturze 2000C.
Lekko studzimy i napełniamy gorącym żurkiem.
już bym jadła. zwłaszcza dzisiaj, jak jest tak zimno
OdpowiedzUsuńNiby to tylko podanie, ale żurek jedzony prosto z chleba smakuje dużo lepiej niż z innego naczynia :)
OdpowiedzUsuń