poniedziałek, 14 stycznia 2019

SERNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONOWĄ PIANKĄ




Lekki, pieczony sernik z prażonymi jabłkami i cynamonową pianką smakuje rewelacyjnie. Mimo niewielkiego nakładu pracy ciasto wygląda bardzo elegancko i świetnie sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych. Masę jabłkową zrobiłam z jabłek ze słoika przygotowanych latem, ale można ją wykonać również ze świeżych jabłek i galaretki, tak jak np. w Kilimiandżaro. Polecam!

Spód:
  • 2 opakowania ciastek Oreo ( razem 360 g)
  • 60 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 1,5 litra prażonych jabłek ze słoika
  • 3 łyżki żelatyny
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Spód: Ciastka oreo rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy roztopione masło i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. 

Masa serowa: Jajka miksujemy przez 2 minuty z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Masę delikatnie wylewamy na schłodzony spód z oreo (będzie mocno płynna). Sernik pieczemy 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu). Po tym czasie piekarnik wyłączamy zostawiając w nim sernik aż do wystudzenia.  

Wykończenie: Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody, studzimy do temperatury pokojowej i miksujemy z prażonymi jabłkami. Wykładamy na wierzch wystudzonego sernika i wstawiamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając po łyżeczce cukru pudru i cynamonu do smaku (dodatkowo, jeśli ciasto miałoby dłużej postać, piankę można usztywnić łyżeczką żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody lub śmietan-fixem). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy i wyciskamy dekoracyjne rozetki na powierzchni ciasta.

2 komentarze: