piątek, 11 stycznia 2019

GOFRY BANANOWE



Gofry bananowe to propozycja na szybki i prosty deser lub pyszne i syte śniadanie. Gotowe w kilka chwil, a smakują rewelacyjnie! Z dodatkiem świeżych owoców, soku lub kawy zaspokoją głód na kilka godzin. 

Składniki na 10 – 12  gofrów:
  • ¾ szklanki musu z bananów (3 małe lub 2 duże banany)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Mus z rozgniecionych widelcem bananów miksujemy z sokiem z cytryny. Dodajemy mąkę, cukier, mleko, olej, żółtka jaj oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia i chrupkości. Podajemy oprószone cukrem pudrem. 

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł na śniadanie, z przyjemnością sobie przetestuje. Jako deser do niedzielnego obiadu :D Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń