środa, 23 stycznia 2019

ZUPA ZIEMNIACZANA Z BRUKSELKĄ




Sezon na brukselkę mamy zimą, więc właśnie teraz najczęściej pojawia się w naszym menu. Świetnie sprawdza się w zupach jarzynowych lub właśnie ziemniaczanych. Mimo charakterystycznego smaku udało mi się przekonać do niej rodzinę. Kryje w sobie całą skarbnicę witamin i innych dobroci tak bardzo potrzebnych nam w chłodniejszych miesiącach roku, więc staram się o tym pamiętać i nie omijać jej w warzywniaku.

  • 25 dag brukselki
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml śmietanki do zup
  • sól i pieprz
  • świeży koperek

Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy ziemniaki i pietruszkę pokrojone w kosteczkę oraz marchewkę w talarki. Przez chwilę obsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut i dorzucamy pozbawione wierzchnich liści i przekrojone na połówki brukselki. Gotujemy kolejne 10 – 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec wlewamy zahartowaną niewielką ilością gorącej zupy śmietankę i wsypujemy koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Walczę o to, żeby odczarować sobie brukselkę i jakoś mi nie idzie. Może taka zupa mnie przekona :)

    OdpowiedzUsuń