poniedziałek, 21 stycznia 2019

KINDER COUNTRY - CIASTO BEZ PIECZENIA




Kinder Country to kolejny, fajny przekładaniec inspirowany smakiem popularnych batoników. Przepisy znalezione w Internecie zakładały użycie do jasnej warstwy dwóch białych czekolad, przez co masa była bardzo słodka, a do tego trudniejsza w przygotowaniu. Zamieniłam ją na żelatynę i w takiej wersji bardzo nam smakowało, bo miodowe płatki Kangus są już wystarczająco słodkie. Polecam to ciasto w szczególności na imprezy dla dzieci!  

  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 ½ szklanki płatków Nestle Kangus

Gorzką i mleczną czekoladę drobno siekamy. Zalewamy 300 ml mocno podgrzanej śmietanki. Na chwilę odstawiamy i mieszamy do gładkości. Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (można pominąć, ale trudniej będzie wyjąć ciasto). Na dnie układamy warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i studzimy.
300 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i płynną żelatynę. Miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki płatków Kangus. Mieszamy i wykładamy na herbatniki w blaszce. Wyrównujemy powierzchnię i układamy drugą warstwę herbatników.
Schłodzoną czekoladę ze śmietanką miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 2 – 3 minuty, aż nabierze puszystości. Wykładamy na górę ciasta. Wyrównujemy i posypujemy płatkami Kangus. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

Inspiracja: strony internetowe, np TUTAJ.