środa, 16 stycznia 2019

KOTLETY SIEKANE DROBIOWO-KOPERKOWE




Kotlety siekane z piersi kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dodając i eksperymentując z różnymi dodatkami. Jest to fajny pomysł na smaczne mięsko do obiadu, soczyste i aromatyczne. Z podwójnej piersi wychodzi naprawdę spora porcja, około 20 kotletów. 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, majonez, ser starty na dużych oczkach tarki, drobno posiekany koperek oraz pieprz ziołowy i sól. Całość dobrze mieszamy, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką wykładamy porcje ciasta, formując płaskie kotlety. Smażymy je na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz