piątek, 18 sierpnia 2017

SAŁATKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ I OGÓRKIEM




Przepis na tą szybką i prostą sałatkę dostałam od siostry, która przygotowuje ja niemal na każdą imprezę. Jest lekka i pyszna, z dominującym smakiem ogórka i koperku. Zwykle jako pierwsza znika ze stołu.

  • 250 g makaronu w kształcie ryżu
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 30 dag szynki konserwowej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zapobiec sklejaniu. Do makaronu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i szynkę, odsączoną kukurydze oraz drobno posiekany koperek. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

1 komentarz:

  1. Moja mama często robi sobie taką sałatkę, tylko bez koperku i ją po prostu uwielbia. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Zawsze jak do niej jadę, a ona ma tę sałatkę zrobioną, to mnie nią częstuje :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń