poniedziałek, 28 sierpnia 2017

FANTAZJA WIŚNIOWO-SEROWA Z CHAŁWĄ




Ciasta wielowarstwowe, choć wymagają nieco więcej pracy, idealnie sprawdzają się na większych uroczystościach. Połączenie masy serowej z galaretką wiśniową i delikatną pianką chałwową wymyśliłam na urodziny siostrzenicy. Są to smaki lubiane przez całą rodzinę, więc ciasto cieszyło się dużym powodzeniem i bardzo szybko znikało ze stołu. Polecam, bo bardzo dobrze się kroi i apetycznie wygląda.

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
Masa serowa:
  • 800 g mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • ½ szklanki mleka w proszku
Galaretka z wiśniami:
  • 1 słoik kompotu z drylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
Pianka chałwowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 1 łyżka kremu czekoladowego typu Nutella
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kruche ciasto: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier, żółtka i zimne, posiekane masło. Zagniatamy ciasto i kiedy wszystkie składniki się połączą wylepiamy nim dno blaszki o wymiarach 22 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy twaróg, proszek budyniowy i mleko w proszku. Miksujemy tylko tyle, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masę wylewamy na schłodzony spód kruchego ciasta. Pieczemy 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu). Studzimy pozostawiając ciasto w wyłączonym piekarniku.

Galaretka z wiśniami: Wiśnie odsączamy zachowując szklankę kompotu. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody. Studzimy, a następnie dodajemy szklankę kompotu z wiśni oraz wiśnie. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na zimny sernik. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Pianka chałwowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy pokruszoną chałwę, krem czekoladowy i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy i wykładamy na galaretkę. Wierzch posypujemy gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki. Ciasto chłodzimy w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Zapisuję przepis, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mozna zrobić z innymi owocami czy tylko wisnie dają cały smak tego placka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na smak ciasta wpływają wszystkie jego warstwy i tak naprawdę każdy może je nieznacznie modyfikować wg własnych, ulubionych smaków. Można użyć dowolnych owoców i pasującej do nich galaretki. Ogólny smak ciasta będzie inny, ale z pewnością nadal bardzo smakowity. W wersji z brzoskwiniami lub jagodami sama chętnie bym spróbowała.

      Usuń