piątek, 4 sierpnia 2017

CIASTECZKA JAGLANE Z BANANEM




Kruchutkie i chrupiące, delikatnie słodkie ciasteczka ze zdrową kaszą jaglaną. Idealne do zabrania na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy w plener. Powstały na szybko z tego co akurat było pod ręką i bardzo nam zasmakowały. 

Składniki na 30 – 35 sztuk:
  • 100 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 50 g masy kajmakowej z puszki
  • 1 mały, dojrzały banan
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki błyskawicznych płatków jaglanych
  • ¼ szklanki łuskanych ziaren słonecznika

Masło miksujemy z cukrem trzcinowym. Cały czas ucierając dodajemy kolejno jajko, masę kajmakową, banana rozgniecionego widelcem, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy płatki jaglane i ziarna słonecznika. Mieszamy do połączenia się składników. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Pieczemy 14 – 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz