poniedziałek, 21 sierpnia 2017

CYTRYNOWA KREMÓWKA




Latem największe powodzenie mają ciasta lekkie i orzeźwiające. Idealna jest więc piankowa kremówka z dużą ilością soku z cytryny. Przygotowałam ją na tradycyjnym biszkopcie, jednak w upalne dni można się obyć bez piekarnika i położyć na spodzie herbatniki lub biszkopty. 

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 200 g masła
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • ok. 20 herbatników maślanych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • cukrowa posypka w kolorze żółtym (można pominąć)

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce. 

Masa budyniowa: Proszek budyniowy mieszamy w 1 szklance wody. Pozostałą wodę zagotujemy z cukrem i energicznie mieszając wlewamy rozrobione budynie. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i do gorącej masy dodajemy posiekane masło oraz sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepły budyń wylewamy na biszkopt w blaszce. Powierzchnię wyrównujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Masę wykładamy na zimną masę budyniową. Na górze układamy herbatniki, jeden obok drugiego i smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Do dekoracji możemy użyć dodatkowo żółtej posypki cukrowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Inspiracja: Ciasto cytrusek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz