piątek, 11 sierpnia 2017

TARTALETKI Z DOMOWYM BUDYNIEM I OWOCAMI




Kiedy mam trochę wolnego czasu piekę większą ilość kruchych spodów do tartaletek. Łatwo się je przechowuje, a dobrze mieć je pod ręką w przypadku niezapowiedzianych gości, lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Z domowym budyniem i świeżymi owocami zawsze smakują bosko!

Składniki na 12 tartaletek o średnicy 7 – 8 cm:
Kruche ciasto:
  • 200 g maki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Budyń:
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • świeże owoce, np. maliny i borówki

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, 1 łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od średnicy foremek na tartaletki. Układamy je w foremkach i delikatnie dociskając wylepiamy dno i boki. Metalowe lub ceramiczne foremki należy wcześniej posmarować masłem, w przypadku silikonowych nie trzeba tego robić. Dno tartaletek bardzo gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich brzegi zaczną się lekko rumienić.

Budyń: Pół szklanki mleka odlewamy i miksujemy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę żółtkową, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Budyń zdejmujemy z ognia i do wciąż gorącego dodajemy masło. Mieszamy do momentu, aż całe się rozpuści i dobrze połączy z budyniem.

Wykonanie: Na kruche spody tartaletek wykładamy po łyżeczce ciepłego budyniu. Kiedy budyń przestygnie wykładamy świeże owoce. Całość można udekorować listkami mięty i oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze: