czwartek, 31 lipca 2014

PLACKI Z CUKINII I KALAREPY


 

Te lekkie, warzywne placuszki mają mocną pozycję w naszym letnim menu. Przygotowuję je na zmianę z plackami cukiniowo-ziemniaczanymi. Podane z chłodnym sosem tzatziki świetnie sprawdzają się na obiad w upalne dni. Polecam!
 
  • 1 cukinia
  • 2 kalarepy
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię i kalarepę obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Lekko solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie z warzyw odciskamy sok, dodajemy jajka, mąkę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką nakładamy porcje ciasta, formując placki. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem tzatziki.

Tydzień z cukinią Cukinia 2014

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł, nie łączyłam tych dwóch warzyw, a efekt fajny :)

    OdpowiedzUsuń