środa, 16 lipca 2014

SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I PIECZARKAMI




Zapraszam na smaczną i oryginalną sałatkę z fasolki szparagowej i marynowanych pieczarek. W okresie letnim sprawdzi się świetnie na wszelkiego typu przyjęciach oraz ogrodowych spotkaniach grillowych. Przygotowuję ją już od kilku lat i zawsze cieszy się dużym uznaniem. Polecam!

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • 300 g marynowanych pieczarek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Z fasolki obcinamy końcówki i kroimy na 3 – 4 centymetrowe kawałki. Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek oraz pieczarki odsączone i pokrojone w plasterki. Całość mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Źródło przepisu: gazetka „Przyślij przepis” z 2008 r.

1 komentarz:

  1. Do majonezu dodałbym jeszcze łyżkę musztardy.

    OdpowiedzUsuń