piątek, 11 lipca 2014

KLOPSIKI Z KALAREPĄ W SOSIE POMIDOROWYM




Kalarepa to jedno z ulubionych warzyw w naszej rodzinie. Zjadamy ją równie chętnie na surowo, jak i w potrawach na ciepło. Tym razem dodałam ją do wieprzowych klopsików gotowanych w sosie pomidorowym. Wyszło przepysznie. Kalarepa nadała klopsikom ostrości i charakteru. W towarzystwie młodych ziemniaczków był to obiad na medal!

  • 500 g mięsa mielonego np. z łopatki
  • 2 kalarepy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • olej
  • natka pietruszki lub koperek

Kalarepy obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa razem z jajkami i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki i obsmażamy je ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Zalewamy przecierem pomidorowym i bulionem, przyprawionym cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Gotowy sos można zagęścić łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną, ale nie jest to konieczne.
Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem.

Polecam również:











2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tą kalarepą. To bardzo smaczne warzywo, ale wiele osób rzadko go stosuje, warto propagować takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń