poniedziałek, 14 lipca 2014

MUFFINKI JOGURTOWE Z CZEREŚNIAMI




Lekkie, wilgotne, czereśniowe – rewelacyjne muffinki na lato!

Składniki na 12 muffinek:
  • 400 g czereśni
  • 1 ½ szklanki maki + 1 łyżka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W jednym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, a w drugim jogurt z olejem i roztrzepanymi jajkami. Czereśnie pestkujemy i mieszamy z łyżką mąki. Składniki obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły. Wsypujemy czereśnie i ponownie delikatnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem prawie do pełnej wysokości.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 20-25 min. (lub w 1900C bez termoobiegu)
Studzimy na kratce.

4 komentarze:

  1. Muffinki z owocami letnimi to idealny dodatek do porannej kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki- zawsze spoko:) A do tego czereśnie , które wcinam na kilogramy:)) Muszą być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie piekę z mala modyfikacją

    OdpowiedzUsuń