środa, 11 czerwca 2014

TRUSKAWKI ZAPIEKANE W KOGLU-MOGLU




Wszystkim, którzy jak ja uwielbiają kogel-mogel, proponuję zapiec go z truskawkami. Podany na ciepło, z wierzchu ścięty i kruchy, a w środku nadal płynny. Rewelacyjnie pyszny i ekspresowy deser. Polecam!

Składniki na 4 małe kokilki:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 1 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek

W kokilkach rozkładamy truskawki. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Zalewamy truskawki i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez ok. 8 – 10 min., do momentu aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni, a środek nadal pozostanie płynny.
Deser po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do lekkiego przestudzenia i podajmy kiedy nadal będzie ciepły, ale już nie gorący.

3 komentarze: