poniedziałek, 16 czerwca 2014

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY




Młoda kapusta skusiła mnie do ugotowania szybkiego kapuśniaczka. Gotowy w nieco ponad pół godziny, pachnący koperkiem, po prostu pyszny. Zapraszam do stołu!

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała główka młodej kapusty (lub pół większej)
  • liść laurowy
  • liść selera
  • liść pora
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • pół pęczka koperku

Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listek laurowy. Gotujemy około 10 minut.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa oraz liść selera i pora dodajemy do zupy. Solimy i gotujemy ok. 15 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do zupy razem z kapustą pokrojoną w kostkę. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, ok. 6-10 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Przyprawiamy łyżką octu, solą i pieprzem. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

1 komentarz: