środa, 18 czerwca 2014

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ




Proste ciasto z truskawkami do popołudniowej kawy. Polecam!

Ciasto:
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanka mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek
Kruszonka:
  • ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 40 g zimnego masła

Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, za każdym razem dobrze ucierając.
Ciasto przekładamy do blaszki o wym. 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, większe kroimy na pół, a mniejsze pozostawiamy w całości. Układamy na cieście przecięciem do góry.
Kruszonka: Wszystkie składniki rozcieramy palcami do momentu aż dobrze się połączą i będą się luźno przesypywały przez palce, tworząc mniejsze lub większe grudki.
Kruszonką posypujemy ciasto z truskawkami.
Pieczemy ok. 40 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1750C.

1 komentarz: