niedziela, 15 czerwca 2014

CIASTO TRUSKAWKOWE NIEBO



Ciasto o niebiańskim smaku. Dwie truskawkowe warstwy przedzielone masą jogurtową na puszystym biszkopcie. Mocno truskawkowe, lekkie i orzeźwiające. Jego wykonanie wymaga trochę czasu i cierpliwości przy wylewaniu kolejnych tężejących warstw, ale w sumie jest dość łatwe. Polecam!

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki
Masa truskawkowa:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Masa jogurtowa:
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 250 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżka żelatyny

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 20 min. Studzimy w blaszce.

Masa truskawkowa: Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy i wlewamy do truskawek. Miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe części i jedną z nich wstawiamy do lodówki, aby szybciej stężała. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewamy ją na biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Drugą masę nadal pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby zbyt szybko nie stężała, czekając na swoją kolej.

Masa jogurtowa: Jogurt miksujemy z serkiem. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku, studzimy i łączymy z jogurtem. Miksujemy i wylewamy na pierwszą warstwę truskawkową. Wstawiamy do lodówki. Kiedy masa jogurtowa stężeje, wylewamy na nią drugą masę truskawkową i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

4 komentarze: