czwartek, 6 lutego 2014

FILETY Z KURCZAKA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM




Filety z kurczaka w panierce są daniem popularnym i chętnie jadanym, zwłaszcza przez dzieci. Można je nieco uatrakcyjnić i podać w odmienionej formie, np zapiekając w sosie pomidorowym. Tak przyrządzone są soczyste, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Gorąco polecam! Chętnie wykorzystuję ten pomysł również w sytuacji kiedy zostaje kilka usmażonych kotletów na następny dzień. Zalewam je przecierem pomidorowym, zapiekam i mam zupełnie nowy obiad przy minimum wysiłku. 
 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 10 dag sera żółtego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Filety kroimy na mniejsze kawałki, lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem oraz panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i zagotowujemy. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy usmażone filety i polewamy resztą sosu. Całość posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki. Zapiekamy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

3 komentarze:

  1. Musze przyznać, że ten przepis i zdjęcia zrobiły na mnie wrażenie. Danie wygląda bardzo apetycznie, może jutro zrobię je na obiad :). Uwielbiam kurczaka podawanego w ten sposób. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń