czwartek, 6 lutego 2014

FILETY Z KURCZAKA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM




Panierowane filety z kurczaka są daniem popularnym i chętnie jadanym, zwłaszcza przez dzieci. Aby je nieco uatrakcyjnić i podać w odmienionej formie wystarczy je zapiec w sosie pomidorowym. Tak przyrządzone filety są soczyste, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Gorąco polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 średnie cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 10 dag sera żółtego
  • 500 g przecieru pomidorowego*
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • sól, pieprz
  • olej

Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, otrzymując 4 duże filety. Jeśli chcemy mieć mniejsze porcje, wystarczy każdą z nich podzielić na połowę otrzymując 8 kawałków. Filety lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem oraz panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty na praskę i Vegetę. Mieszamy i zagotowujemy. Ewentualnie możemy doprawić odrobiną soli, cukru i pieprzu. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy usmażone filety i polewamy resztą sosu. Całość posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki.
Zapiekamy przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

*Jeśli nie mamy przecieru pomidorowego lub zagęszczonego soku z pomidorów możemy użyć 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego wymieszanego z dwoma szklankami wody.


Inspiracja: gazetka PP – Kurczak na stół, z moimi zmianami.

3 komentarze:

  1. Musze przyznać, że ten przepis i zdjęcia zrobiły na mnie wrażenie. Danie wygląda bardzo apetycznie, może jutro zrobię je na obiad :). Uwielbiam kurczaka podawanego w ten sposób. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń