wtorek, 18 lutego 2014

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY




Chrupiąca, słodko-kwaśna i pełna witamin. Świetnie pasuje do ryb, mięs drobiowych i wieprzowych. Jest dość uniwersalna i bardzo smaczna. Jedna z naszych ulubionych. Polecam!

  • 500 g białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 średnie jabłko
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu
Kapustę drobno szatkujemy i mieszamy z solą. Odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie mocno ją ugniatamy rękoma, aż zmięknie i puści sok, który odlewamy.
Jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Jeśli pod ręką nie mamy cytryny użyjmy szczypty kwasku cytrynowego. Dodajemy do kapusty.
Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kapusty razem z olejem, cukrem i pieprzem. Mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz