niedziela, 2 lutego 2014

BABKA MOCNO CZEKOLADOWA




Przepis na tą babkę wycięłam kilka lat temu z magazynu „Party” i bardzo często z niego korzystam. Jest to nasza ulubiona babka czekoladowa - łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje. Krucha, mocno czekoladowa, z bakaliami. Rewelacja!

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • garść rodzynek
Polewa:
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • płatki migdałów do dekoracji.

Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie lekko studzimy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając mieszania dodajemy kolejno po jednym jajku, a następnie przestudzoną czekoladę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy razem z bakaliami i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 40 min. Wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy babkę. Dekorujemy płatkami migdałów.

Opcje:
  • Jeśli chcemy pokryć polewą całą babkę ilość składników należy podwoić.
  • Jeśli ktoś nie lubi bakalii może z nich całkowicie zrezygnować lub zastąpić innymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz