piątek, 15 listopada 2013

CZOSNKOWE BUŁECZKI - ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ I SEREM




Świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły – zakręcone bułeczki-ślimaczki, lekko czosnkowe, nadziane szynką i serem. Możemy je urozmaicić posypując warstwę sera i szynki ulubionymi ziołami lub np. mieszanką przypraw do pizzy. Z tej porcji otrzymamy 16 bułeczek. Z pewnością znajdą wielu amatorów!

Ciasto:
  • 500 g maki pszennej chlebowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 1 jajko
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • ok. 10 plastrów szynki lub innej ulubionej wędliny
  • ok. 10 plastrów żółtego sera
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania

Drożdże rozcieramy z cukrem i 1/3 szkl. mleka i odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn z drożdży, masło, resztę mleka, jajko, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto, formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i dostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na niezbyt cienki, podłużny prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm. Rozkładamy na nim ser i szynkę (ser można również zetrzeć na tarce). Zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 8 plastrów o szerokości ok. 3 – 4 cm. Roladki układamy na blasze w niewielkich odstępach przecięciami do góry, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1800C na ok. 20 min lub do czasu aż bułki ładnie się zarumienią.

W maszynie do pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej.


Pomysł zaczerpnięty z gazetki „Przepisy czytelników” z minimalną modyfikacją.

1 komentarz:

  1. Przepis prosty, stosunkowo szybko się robi (mnie ciasto podwoiło objętość w 30 min, a uformowane ślimaki urosły w 10 min). Ciasto z czosnkiem jest niezwykle aromatyczne, bardzo smaczne. Dodam następnym razem go nieco więcej. Kolejna partia ślimaków będzie wzbogacona w farszu o cebulkę i może jakiś sos musztardowy. Ale i tak przepis jak dla mnie genialny!

    OdpowiedzUsuń