poniedziałek, 9 lipca 2018

SZARLOTKA Z MALINAMI I KARDAMONEM




Prostej szarlotce dodałam malinowych rumieńców i cytrynowo-korzennego aromatu kardamonu.

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek (u mnie papierówki)
  • 1 szklanka malin
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy zwarte, gładkie ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażalce. Pozostałym ciastem wylepiamy spód blaszki, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.  W tym czasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do jabłek dodajemy maliny, cukier i kardamon. Delikatnie mieszamy.
Schłodzone ciasto w blaszce podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną, następnie wykładamy owoce, a na górę ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy 50 minut w tej samej temperaturze. Studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Pyszne jest połączenie jabłek i malin, sama ostatnia próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń