poniedziałek, 16 lipca 2018

LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI




Lody na słodkim mleku skondensowanym najlepsze są z dodatkiem kwaskowatych owoców. Z czerwoną porzeczką smakują po prostu bosko. To słodkie orzeźwienie w pięknym, różowym kolorze, z dodatkiem naturalnych witamin zawartych w porzeczkach. Zamrażają się równomiernie, bez konieczności częstego mieszania i używania maszynki do lodów. Polecam!

  • 3 szklanki oczyszczonej, czerwonej porzeczki (ok. 400 g)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% (250 ml)

Porzeczki rozdrabniamy przy pomocy blendera. Otrzymany mus porzeczkowy przecieramy przez gęste, metalowe sito, aby pozbyć się resztek skórek i pestek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i cały czas miksując wolno dolewamy mleko skondensowane, a na koniec gładki mus porzeczkowy. Masę przelewamy do zamykanego pudełka i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do zamrażarki. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.


2 komentarze:

  1. Chyba tez takie zrobię. Wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny kolor i bardzo proste w wykonaniu. Sprawdzam, czy mamy mleczko skondensowane i będziemy robić. :-)

    OdpowiedzUsuń