środa, 4 lipca 2018

DELICJA PORZECZKOWA




Uwielbiam czerwone porzeczki w wypiekach i deserach, więc zapraszam na moją kolejną propozycję z tymi pysznymi i zdrowymi owocami. Delicja porzeczkowa jest ciastem bardzo łatwym i szybkim, a smakuje jak owocowe ptasie mleczko. Orzeźwiający, kwaskowaty smak porzeczki zbilansowałam słodkim serkiem waniliowym i mlekiem w proszku. 

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pianka porzeczkowa:
  • 750 g czerwonej porzeczki
  • 750 ml waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki cukru pudru
Krem biały:
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 250 g waniliowego serka homogenizowanego
Dodatkowo:
  • ok. 20 sztuk herbatników kakaowych
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Puszystą masę przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Pianka porzeczkowa: Porzeczki obrywamy z gałązek, płuczemy i blendujemy na mus. Otrzymany mus przecieramy przez gęste sito, aby oddzielić pestki. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a kiedy napęcznieje dolewamy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i mieszamy z  musem porzeczkowym, a następnie chłodzimy do momentu gdy masa zacznie lekko tężeć. Serek waniliowy miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy tężejący, ale wciąż płynny mus porzeczkowy. Miksujemy.

Krem biały: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko w proszku i serek. Miksujemy do połączenia się składników.

Wykonanie: Na wystudzony biszkopt wylewamy piankę porzeczkową. Układamy warstwę kakaowych herbatników, jeden obok drugiego. Na herbatniki wykładamy biały krem. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. 


1 komentarz: