piątek, 27 lipca 2018

OGÓRKI KANAPKOWE




Ogórków mamy w ogrodzie pod dostatkiem , więc wciąż szukam pomysłów na ich ciekawe wykorzystanie. Polecam wypróbowany sposób na cienkie, słodko-kwaśne i chrupiące plastry ogórków, które idealnie sprawdzą się na kanapkach. Wysokość słoików należy dostosować do długości ogórków, tak aby łatwo było je poukładać w pionie. 

Składniki na 6 słoików o pojemności 500 ml:
  • 2 kg długich ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Plastry układamy w pionie, dość ciasno w przygotowanych słoikach. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i po 1 ziela angielskiego. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, kurkumą i octem. Zalewamy ogórki w słoikach do pełna i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 5 – 6 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz