piątek, 13 lipca 2018

GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI




Ta galaretka to prawdziwy rarytas! O pięknym, ciemnym kolorze oraz lekko kwaskowatym, ale pełnym słodyczy smaku. Dzięki naturalnym pektynom zawartym w czarnej porzeczce bardzo szybko tężeje w słoikach. Świetna do przekładania ciast i tortów, do gofrów, naleśników, czy po prostu z kromką chleba. Gorąco polecam!

Składniki na 3 słoiki o pojemności 250 ml:

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 0,5 kg cukru

Porzeczki obrywamy z gałązek, myjemy i wkładamy do garnka. Rozgniatamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelcem, aby puściły sok. Gotujemy ok. 10 minut. Studzimy.
Rozgotowane porzeczki przecieramy przez gęste, metalowe sito. Resztki skórek i pestek wyrzucamy, a sok ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy, zbierając tworzącą się pianę. Wsypujemy cukier i gotujemy 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie gorąca kropla soku wylana na talerzyk schłodzony w zamrażarce powinna krzepnąć. Gorący sok przelewamy do słoików i natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz