środa, 15 listopada 2017

SERNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONOWO-OWSIANĄ KRUSZONKĄ




Zapraszam na jesienny sernik z soczystymi jabłkami i owsianą kruszonką pachnącą cynamonem. Na szczęście upiekłam go na dużej blaszce i mogliśmy się nim rozkoszować przez kilka dni, bo jest wyjątkowo smaczny. Sernik i szarlotka w jednym. Wilgotny i aromatyczny, po prostu idealny!

Spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 50 g kakaowych herbatników
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1,2 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 3 większe jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki (ok. 50 g) rozpuszczonego masła

Spód: Biszkopty, herbatniki i roztopione masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, proszek budyniowy i śmietankę. Kiedy składniki się połączą masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. 

Dodatkowo: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę lub plasterki. Mieszamy z cynamonem i równomiernie rozsypujemy na powierzchni sernika.

Kruszonka: W misce mieszamy cukier, mąkę, płatki owsiane i cynamon. Dodajemy rozpuszczone masło i rozcieramy do uzyskania sypkiej kruszonki. Posypujemy jabłka.

Sernik pieczemy 60 – 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gotowy sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz